diumenge, 27 de febrer del 2022

Michel Adanson, un naturalista a el Senegal (1749-1753)

 

"Mes nègres ne voyant aucun abri pur eux, quitterent leurs pagnes & se jetterent à la nage dans un petite riviere qui passoit auprès de cet endroit. C'est leur coutume, lors-qu'ils sont surpris par un orage, de se plonger dans l'eau, plutôt que de s'exposer à être mouillés par celle de la pluie, dont iles craignent les mauvais effets. Pour moi qui n'eus ni le tems ni la volonté de les suivre, je me retirai sous le plus gros des pains-de-singe que je venois de voir, comptant m'y trouver à couvert comme sous le toît d'une maison. Il sembloit que le ciel fondoit en eau, tant la pluie étoit forte: chaque goutte qui tomboit s'étendoit sur la terre de toute la largeur de la main. Je ne souffris rien de sa premiere impétuosité; mais quelques minutes après, lorsque l'arbre eut été bien abreuvé, je suis inondé par l'eau qui ruisseloit de ses branches, & leurs sinuosités firent comme autant des lits, d'où se précipitoient des torrens, qui réunis dans la vaste surface du tronc, en couloient comme un fleuve. On s'imagine bien que je n'aurois pas eu beau jeu en restant sous le pain-de-singe; je m'en éloignai bien vîte, & me mis en pleine campagne, òu je ne jouai guères plus beau rôle: j'essuyai là tout l'effort du grain, qui dura une bonne heure; & je sçus à mon retour dans l'isle du Sénégal, qu'il y étoit tombé deux pouces trois lignes d'eau." 

            Hi ha científics que s'avancen al seu temps, i els seu treball, incomprès i arraconat en els límits exteriors de la ciència oficial, ha d'esperar anys, quan no segles, per a ser comprès i valorat justament. En la història de la Botànica, un dels casos més representatius és el de Michel Adanson (1727-1806), treballador infatigable que va haver d'esperar quasi dos-cents anys per a ser plenament reconegut, i reivindicat llavors com un precursor de la taxonomia numèrica, l'aplicació de mètodes numèrics per a la classificació taxonòmica, que va tenir el seu desenvolupament durant la dècada dels setanta del segle passat.

            Era nascut a la Provença d'una família originària de l'Alvèrnia, encara que la llegenda la fa escocesa lligada a l'exili del rei Jaume II. El seu pare treballava a les ordres de l'arquebisbe d'Aix i, quan aquest va ser nomenat arquebisbe de París l'any 1730, tota la família se n'hi va anar. Sembla que amb el suport econòmic de l'arquebisbe, va ingressar molt aviat en una de les escoles reservades a les elits. Va destacar per la seva memòria prodigiosa i una gran capacitat de treball i a nou anys ja dominava el llatí i el grec. Destinat en principi a la carrera eclesiàstica, a partir de 1741 va començar a freqüentar el Jardin du Roi, on es va relacionar sobretot amb Antoine (1681-1758) i Bernard de Jussieu (1699-1777) –amb els que va herboritzar sovint pel jardí i pels voltants de París– i amb René-Antoine de Réaumur, que li va donar ple accés a les seves col·leccions. Des de 1745 ja va tenir clar que s'havia de dedicar a l'estudi de les plantes i va abandonar qualsevol vel·leïtat eclesiàstica. Presentat pel seu pare al director de la Companyia de les Índies occidentals, i amb l'aval dels Jussieu i de de Réaumur, va ser contractat per anar a la concessió del Senegal, amb la intenció d'explorar-ne les seves riqueses naturals, sense destí fixe i amb un sou no gaire generós.

             Es va embarcar cap al Senegal el 3 de març de 1749, i no retornaria a França fins a primers de gener de 1754. El seu relat comença amb el viatge en vaixell, amb vents en contra fins a Finisterre, que els retarden i obliguen a fer escala a Santa Cruz de Tenerife a primers d'abril per a aprovisionar-se. D'allí descriu la pesca amb torxes i el conreu de les vinyes en bancalets amb parets de pedra seca. Surten de Tenerife el 15 abril i el 25 ja veuen el Senegal, on el pas de la barra del riu és dificultós. Desembarquen a l'illa de Senegal, al delta del riu que ell anomena Níger [és el que avui dia s'anomena riu Senegal, frontera entre el Senegal i Mauritània; l'illa és la part vella de Saint-Louis, una franja estreta d'uns 2 km]. Primer de tot es presenta a M. de la Brue, l'encarregat de la Companyia d'Índies, amb la carta de presentació de M. David, director de la Companyia a París i oncle seu. Li assigna una canoa, uns negres i un intèrpret i es llença a recórrer l'illa i els voltants amb esperit naturalista.

             Sense demora elabora les primeres descripcions geogràfiques i cartogràfiques i descriu els pobladors negres, assentats en els poblats i, de pas, comença a aprendre wòlof. Més tard, quan se'ls trobi terra endins, farà el mateix amb els moros, ramaders nòmades. Primer es dedica a explorar les illes properes, però ben aviat aprofita els viatges que fan els empleats de la companyia per acompanyar-los i ja a finals de juny s'embarca en el primer viatge a Podor –un fort comercial de la companyia–, la població més interior que visitarà, que està a tres dies de navegació riu amunt. Més tard, a finals d'agost s'embarca cap a l'illa de Gorée [uns 2º i mig al sud, davant de l'actual Dakar], des d'on explorarà també una part del continent. Només retornar a l'illa de el Senegal a mitjans d'octubre, ja prepara un altre viatge riu amunt per tornar a Podor, però en aquest cas fent moltes parades i sense pressa, d'on en retornarà al desembre. L'any següent, 1750, tornarà a Gorée entre gener i juny, i explorarà la zona prenent l'illa com a base. Baixarà al sud fins al riu Gambia i el remuntarà. El viatge de tornada a l'illa de el Senegal és dificultós i el mareig afecta diversos passatgers, sobretot a ell, de tal manera que renunciarà a qualsevol altre viatge marítim fins que retorni a França. D'ara endavant es dedicarà sobretot a explorar i descriure les illes del delta del riu Senegal i la part accessible del continent, encara que tornarà a remuntar el riu fins a Podor.

Baobab, Senegal [Xavier Goñi]

           En el seu escrit es revela com un naturalista total. Curiosament, parla molt poc de mol·luscs, encara que el seu treball de malacologia és bàsic en aquesta ciència. Però intenta capturar i descriure tot allò que se li posa davant. Els ocells l'interessen molt i es revela com un complet ornitòleg, admirant-se sobretot amb les espècies que arriben aquí migrant des d'Europa. I aprofita els seus viatges marítims o en canoa per estudiar els peixos. Però també explica aspectes relacionats amb manatís, hipopòtams, elefants, cocodrils o serps, entre d'altres. La relació amb els insectes és especial perquè es dedica sobretot a detallar els efectes de les seves picades i les incomoditats que li ocasionen, anotant també algunes estratègies de defensa; també s'admira dels escarabats luminescents i amb les construccions dels tèrmits o se sorprèn de l'efecte del pas d'un núvol de llagostes. I també fa treball experimental: descriu el dolor i el temps que li dura el contacte de la caravel·la portuguesa [Physalia physalis], analitza el contingut de l'estómac d'un camaleó o intenta entendre els peixos elèctrics. Pel que fa a les plantes, va enumerant –i de vegades en dona una lleugera descripció– les diferents formacions vegetals que es troba: bosquets espinosos, manglars, praderies de pastura, exuberants boscos de ribera, boscos amb palmeres, canyissars, saladars... Assenyala les plantes cultivades als poblats: cotó, mill, tabac, síndries, llegums... I explica l'aprofitament de l'anyil, la henna i la palma d'oli. Menciona poques plantes silvestres, però es meravella davant dels baobabs i d'alguna gran figuera que presideix un poblat.  

             Des de ben aviat dedica temps a la descripció i comprensió de les condicions climàtiques, donant mesures de temperatura i intentant definir l'estacionalitat. Així, un 4 de juliol el dedica a comparar durant tot el dia, i a intervals de 5 minuts –des de les 10 del matí fins a les 3 de la nit–, la temperatura de l'aire i de la sorra, comprovant que la de la sorra arriba a doblar la de l'aire. També l'interessen les tempestes i la dinàmica fluvial i de la costa.

             Pel que explica, el seu tracte amb la població local és respectuós, tant amb els negres com amb els moros. I sovint fa un treball de caràcter antropològic, descrivint els poblats i les gents, així com les recepcions que li fan, rituals, danses, supersticions, bestiar, menjars, cultius... Algun cop ha de ser protegit pel cap del poblat o escapar-se si de cas trenca algun tabú com matar un escurçó. I reconeix les qualitats i coneixements dels pobladors: bons nadadors i navegants, coneixedors dels astres, amb estratègies de supervivència davant de tronades i inundacions... Sembla que no estableix gaires vincles amb els negres que l'acompanyen, però reconeix l'ajut que li donen –algun cop li salven la vida– en algun naufragi, tronada o quan es queda completament emboscat. Sobta que en cap moment faci referència al tracte d'esclaus, però tampoc diu gran cosa dels colons francesos.

             El 10 de juliol de 1753 va fer el tercer i darrer viatge a Podor per agafar plantes [més de 300 peus de plantes diferents] per a viu del bosc de ribera i caçar micos, que pretenia emportar-se cap a França. Però durant el viatge agafa febres que el deixen durant més d'un mes molt afeblit i tan sols pot embarcar-se en el darrer que salpa, el 6 de setembre, quan les condicions de la mar ja no són gaire favorables. Troben una calma quasi absoluta, que dura uns quinze dies, i aquí aprofita que es troba molt allunyat de la costa per agafar aigua de mar per analitzar. Després de vàries calmes, quasi sense aigua i subsistint menjant peix, entren al port de Faial el 20 d'octubre. En descriu la climatologia, vents i com afecten els vaixells al port. Fa una descripció general de l'illa: gent, boscos, ciutats, conreus, jardins, bestiar. Marxen el 8 novembre i ben aviat troben tempestes que ja no els deixaran. Entren al port de Brest el 4 de gener de 1754 i, en revisar les plantes, s'adona que una gran part s'havien mort durant la travessia –i la resta moririen per fred en els dies vinents–. Va arribar a París el 18 de febrer.

           Ja a París es dedica sobretot a l'edició del seu llibre sobre el Senegal, que en realitat és un tractat de mol·luscs del país, precedit per la relació del seu viatge. El llibre es va publicar l'any 1757, on la relació del viatge ocupa 190 pàgines i un mapa, i la part de malacologia 266 pàgines i 19 làmines de dibuixos de closques de diferents espècies. El llibre es va vendre malament, el seu editor va fer fallida i Adanson es va endeutar, una càrrega que va arrossegar quasi tota la seva vida. En tornar del Senegal es va instal·lar a casa de Bernard de Jussieu, i es va dedicar durant deu anys a ordenar i estudiar les seves col·leccions botàniques, publicant, ja l'any 1763, la seva gran obra Familles des plantes. Allí fa un resum exhaustiu dels diferents sistemes de classificació de plantes que s'han utilitzat fins al seu temps, i defensa [i estableix, influït sens dubte per Bernard de Jussieu] el que anomena Mètode natural, definint els diferents rangs taxonòmics i, sobretot, sistematitzant les famílies. El concepte de família ja havia estat establert per Pierre Magnol (1638-1715) i l'havia usat també el compte de Buffon (1707-1788), però Adanson el defineix i estableix una classificació consistent i sistemàtica de famílies botàniques, considerant tots els caràcters com un conjunt i no donant, com s'havia fet fins llavors, la preponderància a un únic caràcter. Distribueix 1615 gèneres en 58 famílies i, per a cadascuna, defineix primer esquemàticament els principals caràcters –tipus de fulles, sistema sexual, tipus de flors, corol·la, estams i ovaris i nombre i posició de les sements– i després de forma més detallada, fent servir fins a 65 caràcters.

             Encara que es va casar l'any 1775, la seva esposa se'n va separar l'any 1784. Mentrestant, s'havia engatjat, tot sol, en un projecte que l'ocuparia la resta de la seva vida i que quedaria tan sols embastat: la publicació de l'enciclopèdia Ordre universel de la nature, prevista en 27 volums. Quan la Revolució, va perdre el finançament que li proporcionava Lluis XVI i, malgrat algunes ofertes que va rebre de Caterina la Gran, l'emperador austríac o fins i tot del rei d'Espanya, va quedar-se a París, però en un estat de misèria tal que quan es va crear l'Institut de França l'any 1795 i se'l va convidar a ocupar un lloc entre els membres de l'Acadèmia de Ciències, va refusar dient que no tenia sabates per a l'ocasió.

            Avui dia el nom de Michel Adanson és recordat sobretot perquè Linné li va dedicar el gènere Adansonia per tal de designar l'arbre que es coneix a tot el món com baobab. Adanson, quan va arribar a el Senegal, va quedar molt sorprès perquè no coneixia cap referència a un arbre tan extraordinari, conegut allí com a goui pels wòlofs i pels francesos com pain de singe [pa de mico] pels seus fruits comestibles. Més tard es va adonar que corresponia a la planta que apareix en el llibre De plantis Aegypti liber (1592), de Prospero Alpino (1553-1617), com a Bahobab, on en dona la descripció i el dibuix del fruit i de les fulles. L'autor, que havia viscut a Egipte, és evident que coneixia el fruit i les seves propietats, però també queda clar que no va arribar a veure l'arbre, del que li diuen que creix a Etiòpia. Quan Linné li va dedicar el gènere l'any 1759, Adanson va escriure un article l'any 1763 intentant restablir el gènere Baobab, reconeixent el mèrit d'Alpino, però la regla de prioritat del Codi de Nomenclatura fa que prevalgui el nom que li va dedicar Linné.

 

Michel Adanson (1757). Voyage au Senégal. p. 1-190. In: M. Adanson. Histoire naturelle du Sénégal. Coquillages. Avec la Relation abrégée d'un Voyage fait en ce pays, pendant les années 1749, 50, 51, 52 & 53. Claude-Jean-Baptiste Bauche, Paris. 274 p. [Disponible a Gallica] [Hi ha dues traduccions a l'anglès, de 1757 i 1759, i una a l'alemany, de 1773]

Edició del text: Edith Castells.